Vad får oss att helt tappa folkvettet?

Anders Rydehäll, försäkringsansvarig på Handels A-kassa, medverkar regelbundet på sidan 2 i NSD.

Anders Rydehäll, försäkringsansvarig på Handels A-kassa, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Anders Rydehäll, försäkringsansvarig på Handels A-kassa, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Privat

Krönika2019-10-17 03:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det egentligen som pågår? Vad i hela fridens dagar är det som har lett oss ända hit? Varje dag händer det saker som förvånar så mycket att man ofta behöver ta en stund att fundera på hur det egentligen är ställt. 

Vad är det som får oss att helt tappa omdöme, respekt och folkvett?

En av världens just nu absolut mest kända människor är en svensk 16-åring som står upp för en extremt stor och viktig fråga som berör exakt alla människor på den här planeten. 

För bara ett år sedan var hon ensam strejkande utanför riksdagshuset i Stockholm. Hånad av diverse riksdagsledamöter som tyckte att hon skulle få bättre genomslag om hon följde deras låtsasråd om att strejka någon annanstans, någon annan dag eller bara återvända till skolan.

Bara ett år senare vet vi att det Greta Thunberg gjorde var att hon startade det som idag är en global rörelse som aktiverat och engagerat miljontals människor världen över. Hon har talat inför presidenter och potentater. 

Hon har fått ett enormt genomslag. En svensk 16-åring alltså. Med budskapet om att vi behöver lyssna på experterna.

Det här har fått människor, oftast män, att fullständigt tappa omdömet. Man kallar henne för en rad olika saker, anspelar på hennes diagnos och beter sig som den värsta skolgårdsmobbaren världen skådat. Den råa tonen föder genast nya nivåer av skit, nivåer man för ett par år sedan knappt trodde var möjliga.

Vem hade ens i sina vildaste fantasier kunnat ana att den amerikanska presidenten skulle stå längst fram bland de här fullständigt proportionslösa skolgårdsmobbarna? Att vuxna människor helt tappar fattningen för att en 16-åring bryr sig om klimatet. 

Det är fullständigt bisarrt när man tänker på det. Och tänk hur snabbt det har blivit normaliserat att bete sig så här. Tänk hur chockerande det var för ett par år sedan när presidenter plötsligt uttalade sig på det här sättet. Eller hur chockerande det var när svenska riksdagsledamöter gjorde det. 

Det har gått oerhört snabbt att normalisera det här sättet att bete sig mot varandra. Tänk då också på att vi snart kommer att tycka att dagens än mer chockerande uttalanden och beteenden kommer att vara normalt.

Man undrar onekligen vart botten är i den här bassängen, helt klart är i alla fall att vi ännu inte är i närheten av botten. 

Det kommer att bli värre innan det blir bättre och frågan är väl vad vi då lämnar efter oss. Ett debattklimat som, liksom det klimat som Greta Thunberg kämpar för, är dödsdömt?