Dagen efter den elolycka som krävde en ung mans liv finns fler frågor än svar. Norrbottens Media talade med Ronny Hjalmarsson som är enhetschef för Construction Services där mannen var anställd.

– Arbetet på plats är stoppat tills vidare och personalen är givetvis påverkade av den tragiska händelsen. Vi har startat en krisgrupp och det finns hjälp på plats för de berörda medarbetarna genom både gruppsamtal och enskilda samtal, säger han.

Ronny Hjalmarsson bekräftar bilden av att det var närmast ett rutinuppdrag som montören skulle utföra.

Artikelbild

| Mats Wennberg, Regionalt skyddsombud vid Seko oroas av den typen av olyckor som onsdagens dödsolycka i Kurravaara där en ung man dog efter att ha fått ström i kroppen under ett elarbete.

– Den här typen av arbete jobbar montörer med hela dagarna runt om i landet. I Sverige pågår ett stort reinvesteringsarbete och många miljarder investeras i elnätet just för den här typen av jobb där man byter ut gamla transformatorer mot nya nätstationer.

Han kan inte svara på hur ofta det är tillbud eller olyckor sker, men branschen har rutiner och förebyggande säkerhetsarbete som ska förhindra olyckor.

– Det finns ett antal skyddsbarriärer som ska förhindra att montören kommer i direktkontakt med ström. Den här olyckan ska inte kunna hända, säger Ronny Hjalmarsson.

Hur kunde då den här olyckan ske?

– Det måste utredningen visa. Något har gått snett, så mycket är klart.

Olyckan är anmäld till Polisen, Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsmyndigheten. Vattenfall kommer även att inleda en egen utredning.

– Det gör vi alltid när det händer så här allvarliga olyckor, säger Ronny Hjalmarsson.