Vattenfallshuset skjuts fram ytterligare

Byggstarten för det så kallade vattenfallshuset i Jokkmokk har skjutits fram ytterligare och tycks ha blivit ett moment 22.

Byggnadens utsida kommer inte att förändras. Däremot kommer det att sparas in bland annat på materialval.

Byggnadens utsida kommer inte att förändras. Däremot kommer det att sparas in bland annat på materialval.

Foto: MAF arkitekter

Jokkmokks kommun2019-11-08 09:51

Att bygga eller inte bygga vattenfallshuset var en av de hetaste frågorna i Jokkmokk inför valet 2018. I december samma år klubbades beslutet om att gå vidare med projektet igenom i fullmäktige med en något insydd kostym –  93 istället för 112 miljoner.

Sedan dess har byggstarten successivt skjutits fram. Efter måndagens fullmäktigesammanträde står det klart att bygget inte finns med i investeringsbudgeten för nästa år. Däremot finns investeringen med i beräkningarna för en treårsperiod med start år 2021 med 30 miljoner, för år 2022 med 57 miljoner och för år 2023 med 6 miljoner. Totalt alltså 93 miljoner. 

– Det är olyckligt att man från kommunledningens sida braskat på med det här för att sedan inte genomföra det. Att nu budgeten minskats med nästan 20 % sänder knepiga signaler till Vattenfall, säger Roland Boman, Framtid i Jokkmokk.

Såväl kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) och Roland Boman framhåller behovet av byggnaden bland annat eftersom många av Vattenfalls ingenjörer väljer att placeras i kommunen. 

Anledningen till den fördröjda byggstarten är något oklar. I ett interpellationssvar till Roland Boman skriver kommunalrådet att projektets fokus nu ligger på "minskad byggkostnad med bibehållen ambition på kvalitet och tillgänglighet".

– Min teori är att kommunen inte vill påbörja byggnationerna innan ett hyresavtal är klart med Vattenfall samtidigt som Vattenfall inte vill upprätta något avtal innan man vet hur byggnaden kommer att bli i slutändan, säger Roland Boman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!