T-shirten sitter perfekt på pappa Anders Sundqvist medan han arbetar ute på gården.

Efternamnet Sundqvist finns där på ryggen och egentligen är det inga konstigheter.

Om det inte vore för Pittsburgh Penguins-loggan och att tröjan är gulsvart.

Artikelbild

| På hemmaplan. Sporten passade på att träffa Oskar Sundqvist i Boden.

Den är en del av en beställning som gjordes innan Oskar Sundqvist lämnade Nordamerika för den här gången.

– Jag köpte med mig åtta såna där tröjor med namn och logga på och tolv kepsar. Sen så vaknade man upp på midsommardagen där.., säger Oskar Sundqvist.

Sen fortsätter centern:

– Tjejen kom utspringade i panik och skrek att jag hade blivit trejdad. Det blev lite konstigt, säger Sundqvist innan han tittar ut från det inglasade uterummet och pekar på farsan:

Artikelbild

| Arbetskläder. Oskar Sundqvist köpte med sig prylar hem efter säsongen med Pittsburgh. Kläder som pappa Anders fortfarande använder.

– Men han använder ju tröjan. Han kommer väl ha den hela tiden tills han får en ny.

Den går i alla fall att arbeta i.

Artikelbild

| Ny utmaning. Till hösten väntar spel i St. Louis Blues för NHL-centern.

– Precis. Han får nöta upp den lite.

När Bodensonen vaknade upp på midsommardagen var han inte längre en Pittsburgh Penguins-spelare.

Artikelbild

| Då. Våren 2016 vann Oskar Sundqvist Stanley Cup med Pittsburgh Penguins. Här är ringbeviset på det.

Istället hade han under natten blivit en del i en bytesaffär där mästaren Pittsburgh fick ett andraval i draften och forwarden Ryan Reeves från St. Louis Blues.

St. Louis fick i sin tur ett förstaval och norrbottningen.

Artikelbild

| Poserar. Hunden Nova brukar inte falla för kameror – men den här gången hade hon inga problem med att fotografer.

– Man blir som nästan chockad. Du vet inte vad du ska göra. Du vaknar upp och har en jäkla massa missade samtal och sms och det fortsatte ringa under hela dagen, både från St. Louis och Pittsburgh. Det var tränare, GM:s, scouter. Det mesta. Man trodde inte det var sant först – men nu i efterhand tror jag att det kommer bli bra, säger Oskar Sundqvist och utvecklar:

– Jag vet att St. Louis försökte drafta mig 2012 men Pittsburgh var fem val före och tog då mig. Sen dess har de ändå följt mig hela vägen, så det blir en trygghet att veta att de verkligen vill ha en och att jag kommer att få en ordentlig chans.

Artikelbild

| Stjärnhälsningar. Efter bytesaffären har två nyckelspelare i St. Louis hört av sig till sin nya lagkamrat.

Vad är det första man gör rent praktiskt när man ser att man har blivit trejdad?

– Oj. Tjejen var mest panikslagen, hur det ska gå till och hur vi ska göra. Jag gjorde inte så mycket, utan jag satt mest still. Det tog några timmar innan det klickade för mig. Då började man fundera på allting. Det blev ett nytt lag man skulle skriva kontrakt med och såna grejer – så det blev lite panik när man insåg vad som hade hänt.

Artikelbild

Har ni kvar något i Pittsburgh?

– Vi har möbler för en hel lägenhet och bilen och allting. Men det kommer lösa sig, jag tror att Pittsburgh står för all frakt över till St. Louis. Det viktiga är att jag får över bilen så snabbt som möjligt så att jag kan ta mig runt och kolla hur det ser ut. Det blir en helt ny stad, man vet inte allt för mycket. Så det blir att åka över lite tidigare för att spana in den.

Artikelbild

Är det bestämt när du drar?

– Jag ska försöka åka runt månadsskiftet augusti/september, så det blir 2,5-3 veckor innan campen så man hinner vänja sig vid stan och tidsskillnaden. Det blir nån vecka tidigare än jag hade planerat annars.

Artikelbild

Under tre år i Pittsburgh Penguins organisation hann 23-åringen med det mesta.

År ett var han utlånad till Skellefteå AIK – men de två senaste säsongerna har slutat med att superlaget spelat hem Stanley Cup.

Artikelbild

Den här gången blir det dock ingen buckla som kommer hem till Boden och ringförrådet fylls inte på.

Anledningen: Trots succén i AHL blev det inte mer än tio matcher i NHL den här vintern.

Artikelbild

Hela slutspelet fick han sen följa från läktarplats – och då snuvas man också på mästartiteln.

– Det var jobbigt den här säsongen, det var det. Framförallt mentalt. Jag visste att jag presterade bra i AHL men sen kom jag upp i NHL och fick inte riktigt ut det jag vill få ut. Så det är klart att det blev frustrerande, det tog mycket på både självförtroende och den mentala biten när man känner att man inte presterar till hundra procent, säger Sundqvist.

Artikelbild

Sen tillägger han snabbt:

– Samtidigt, så fort jag kom ner i AHL fortsatte jag att prestera. Det blev nästan ännu jobbigare det, att man fortsatte göra så. Jag vet inte om det berodde på att man kanske inte riktigt hade mognat från att gå från AHL där jag hade spelat 18-20 minuter per match till att komma till NHL och spela 5-7. Jag vet inte om det ställde till det eller inte, men det var jobbigt.

Artikelbild

Du har blivit draftad, vunnit Stanley Cup och nu blivit trejdad. Du har egentligen betat av allt på listan – utan att etablera dig i NHL.

– Exakt. Det var det som var skönt med det här, framförallt att få ett envägskontrakt (Sundqvist har samma lön – 675 000 dollar, drygt 5,7 miljoner svenska kronor – oavsett om han spelar i NHL eller AHL) och känna att de tror på en. Jag menar, det är stor skillnad på förtroende om du får ett envägs eller tvåvägs (tvåvägsavtal ger mindre lön i farmarligan, i Pittsburgh hade han 70 000 dollar där vilket motsvarar 600 000 svenska kronor). Jag kommer att få en ärlig chans att slå mig in i laget.

Artikelbild

– Jag har pratat med general managern Doug Armstrong och huvudtränaren Mike Yeo och båda två har sagt att jag kommer få mycket förtroende i början och verkligen få en chans. Det kommer bli spännande – och framförallt roligt. Det är ett nytt lag och en ny laguppställning att slå sig in i, så det blir en liten nystart där borta.

Just det här med envägskontrakt, är det viktigaste att man känner att det tror på en eller att man känner tryggheten i att man har sin lön oavsett var de skickar en?

Artikelbild

– Det är lite både och, men det främsta för mig är ändå att känna att de tror på en och att man kommer att få chansen. Det är ju så, att har du ett envägs är det inte så att du är borta om du gör en sämre match – utan du kommer få fler chanser än om du har ett tvåvägs.

Hade du skrivit på ett tvåvägskontrakt?

Artikelbild

– Det hade jag nog. Vi trivs så bra och även om det hade blivit ett sånt hade jag fortsatt vilja försöka slå mig in. Jag menar, jag är 23 år. Även om tjejen tycker att vi börjar bli gamla så hade det ändå varit för tidigt att packa ihop och ge upp.

Hur har Pittsburgh motiverat bytesaffären?

Artikelbild

– Jag har pratat med scouter, general managern och tränaren Mike Sullivan. De har sagt att de inte ville släppa mig men det var priset för att få Reeves. St. Louis pris var att få mig – så där är ytterligare en trygghet. Att det var mig de ville ha, annars skulle de inte släppa honom.

Efter trejden var det som bekant mängder med telefonsamtal och sms till Oskar Sundqvists telefon.

Artikelbild

Bland annat har två nya lagkamrater hört av sig: St. Louis ryske storstjärna Vladimir Tarasenko har skickat ett meddelande och hälsat honom välkommen och Alexander Steen har bland annat hjälpt till med att berätta om bra områden att bo i.

– Det är skönt ändå att både Tarasenko och Steen hör av sig. När jag pratade med Steen i telefon pladdrade han på som tusan. Han sa att det är en skön och skämtsam grupp som är lätt att komma in i. Det blir lättare att komma in i gruppen då också så att säga, säger Sundqvist.

Artikelbild

Hur mycket har du själv forskat om staden?

– Oj, inte mycket. Det är det jag har morsan (Åsa) och Klara (Norman, sambo) till. De sitter som galningar.

Artikelbild

Han skrattar till.

Sen fortsätter han:

Artikelbild

– Nä, men: Det är svårt att kolla på nätet. Det blir som ändå när man åker över som man har chansen att verkligen se sig omkring.

Förresten, hur ofta är du här hemma i Boden?

Artikelbild

– Jag brukar alltid försöka att åka direkt hem till Boden i 1-2 veckor och spendera tid med familj och vänner och allt sånt. Sen brukar vi ta en vecka innan man åker, så man kan säga hej då till alla. Annars är det mest på helgerna.