Domarbrist i Norrbotten: "Det är kris"

Norrbotten lider av akut brist av ishockeydomare. Bara från ifjol har en fjärdedel av alla domare på distriktsnivå har slutat eller flyttat från länet. "Det är kris", säger domarchefen Daniel Olofsson.

Daniel Olofsson är domarchef i Norrbotten och nu slår han larm om att det råder domarkris i länet.

Daniel Olofsson är domarchef i Norrbotten och nu slår han larm om att det råder domarkris i länet.

Foto: Kollage: Privat / TT

Ishockey2019-11-12 06:00

Det råder akut brist på ishockeydomare över hela Sverige. Och Norrbotten är inget undantag. 

Enligt Norrbottens ishockeyförbund har länet tappat en fjärdedel av alla sina domare på distriktsnivå. Vilket givetvis en tung smäll för ishockeyn i Norrbotten. 

– Förra året hade vi cirka 40 domare och nu har vi cirka 30 på distriktsnivå. Det är en radikal minskning för oss. Det är inte alltid så att domarna slutar utan många har flyttat på grund av jobb och studier, säger Daniel Olofsson, domarchef i Norrbotten och funktionärskommitténs ordförande.

Hur illa är situationen just nu?

– Det är kris, man kan inte säga något annat. Hade det inte varit det så hade vi fått ihop alla matcher och det är jag osäker på om vi kommer få nu.  Åker vi på sjukdomar eller annan frånvaro så blir det jobbigt. Sen är det många som spelar hockey själva och de försvinner när de själva spelar match.

– Nu får domarna döma nästan 3-4 matcher per helg. Och jag tror inte att det finns spelare som vill spela så många matcher på en helg. Många går på knäna i och med att vi tappat så många. Västerbotten har hjälpt oss tidigare år men nu har de tappat mer än oss.

De senaste åren har antalet domare i Norrbotten ökat och som mest har länet haft 43 domare på distriktsdomare. Men inte ens det antalet är tillräckligt. Helst hade de sett att länet har ett 50-tal domare. 

– Vi är glada över att de orkar och att de ställer upp. Men den dag de inte orkar längre så kommer vi bli tvungen att ställa in eller flytta matcher. När det är så tunn trupp så kan det ju bli så att man måste flytta matcher med kort varsel på grund av sjukdom till exempel.

Det är inte bara domarna som drabbas. De gånger matcher flyttas och domare får resa till andra orter får föreningarna stå för.

– Domarna i fyrkanten är ibland upp mot Malmberget, Kiruna och Övertorneå. Det tillkommer resor, traktamenet och andra tillägg på helgerna så det blir dyrare för föreningarna. 

Arbetet för att hitta nya domare pågår ute bland föreningarna. Förbundet är även på jakt efter spelare som slutat spela hockey för att få dem att börja döma. 

– I de flesta föreningar har antalet kursdeltagare sjunkit. Redan nu så får i ta domare från andra orter i ungdomshockeyn. Och då är ändå ungdomssidan ganska förskonad. Det är på junior och seniorsidan vi har minst domare, där är det kris. 

Daniel Olofsson.
Daniel Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!