Jämtland Basket har varit en klubb på uppåtgående de senaste åren.

I fjol blev det visserligen tidig sorti i kvartsfinalspelet, vilket var en missräkning, men klubben slutade trea i grundserien och siktar på minst semifinal den här säsongen.

– Vi har alltid pratat om semifinal som vårt mål, men nu är det inte ett mål längre – det är ett jävla måste. Vi bygger för att gå till final. Visst är guldet hägrande, men det vill jag inte säga här och nu att vi går för, säger coachen Torbjörn Gehrke.

Ett stort steg på vägen mot sin målsättning är värvningen av Adam Rönnqvist.

Gehrke menar att det är klubbens största nyförvärv sedan Henrik Gaddefors skrev på i början på 90-talet.

– Den är enorm för oss. Det är liksom ett erkännande att vi kan få hit riktigt duktiga basketspelare som har andra alternativ. Att sajna en bra import är inte samma sak, en svensk spelare är en helt annan grej. Och det här är inte bara en bra ligaspelare, utan av Sveriges bästa basketspelare.

Apropå importer kommer Adam Rönnqvist att äta upp en stor del av lönekakan, precis som att han vore import. Generellt brukar det vara de utländska spelarna som har bäst betalt och Jämtland har erbjudit en bra lön.

– Jag vet ungefär vad han kan tänkas tjäna i BC Luleå och har inte lagt mig någonstans mittemellan. Om Luleå hade gett sig in i racet på riktigt hade vi inte mäktat med, för de är för starka. Men vi har varit tydliga med att det här är vad vi skulle betala för en import och jag kommer inte dra av något eller lägga till något.

Du kan lova en stor roll för honom?

– Ja, det kan jag lova. Vi har fått kritik för att vi haft så mycket utlänningar, men anledningen är att inga svenska landslagsspelare har velat komma och spela hos oss. Vi ligger precis som Luleå också lite ute på vischan och när man ska attrahera den här typen av kvalitet är det väldigt svårt. Jag gör ingen hemlighet av att jag absolut inte vill ha mer än tre amerikaner – om jag får kvalitet på svenska materialet. Nu har Adam fått en av våra importplatser. Vi har rakt av bytt för han är lika bra, om inte bättre. Självklart ska han ha den rollen.

Blev du förvånad att möjligheten uppenbarade sig att värva Rönnqvist?

– Ja. I Luleå, Norrköping eller andra klubbar finns det spelare som man ger fan i. De går man inte efter förrän de flaggar att de vill dra. Därför ställde jag frågan först efter att jag hade läst att Adam öppnat för en flytt. Han har en väldigt stark förankring till Luleå och vi trodde inte det skulle vara möjligt.

Varför tror du han väljer er?

– Det kan bara Adam svara på. Jag har varit tydlig med vad vi står för och vad vi gör, men framförallt måste han själv se vad det finns för förutsättningar till lagen han kommer. Han är en fantastisk basketspelare, men går han till Norrköping eller stannar i Luleå blir det inte något speciellt. Men hos oss blir det något helt annat. Då är han den första som gör en sån här övergång.

Hur långt är kontraktet?

– I nuläget pratar vi ett år. Sen vet man aldrig vad som händer. Han ska trivas, vi ska komma överens och så har jag bara ett år kvar på mitt kontrakt. Det är många bitar som ska falla på plats, säger Gehrke.