Förbundspampen återvänder till IFK Luleå

IFK Luleå kommer att ha ett tidigarelagt årsmöte efter jul. Högst upp på dagordningen står tillsättandet av en ny ordförande och Sporten kan avslöja att namnet som står högst upp på listan är Jörgen Eriksson.

Jörgen Eriksson ställer upp som kandidat tillordförandeposten i IFK Luleå.

Jörgen Eriksson ställer upp som kandidat tillordförandeposten i IFK Luleå.

Foto: Martin Agfors

Fotboll2019-10-17 07:00

Jörgen Eriksson är för närvarande vice ordförande i Svenska fotbollförbundets förbundsstyrelse men även vice ordförande i Norrbottens fotbollförbund.

Nu kan Sporten avslöja att Eriksson kommer finnas till förfogande till sin moderklubb IFK Luleå.

– Det stämmer. Det är dags att betala tillbaka till min moderklubb. Utan IFK Luleå och Norrbottensklubbarna hade jag inte fått chansen i fotbollförbundet, jag är ju sprungen ur den norrbottniska fotbollsmyllan vilket jag är tacksam för, säger Jörgen Eriksson.

Han fortsätter:

– IFK Luleås valberedning frågade mig om jag kan tänka mig att bli ordförande och jag tackade ja till att stå som ordförandekandidat på årsmötet i februari. Men det är såklart medlemmarna som bestämmer, säger Eriksson.

63-årige Eriksson var först tvungen att fråga Karl-Erik Nilsson, ordförande och högsta hönset på Svenska Fotbollförbundet, om det var okej eftersom han har mandatperiod på förbundet till 2021.

– Karl-Erik sa att självklart skulle jag ta den chansen om jag ville det, och jag har fått klartecken att jag även kan fullfölja mandatperioden ut på förbundet säger Eriksson   

 Om Eriksson blir vald som ordförande i IFK Luleå våren 2020 betyder det att han kommer sitta på dubbla stolar.

Ställer inte det till det?

– Det kan ju hamna i sådana situationer och då får jag begära jäv i samband med den typen av beslut som berör Ettanfotboll. Begär jag jäv så spelar jag med öppna kort, förklarar Eriksson.    

Eriksson har ett förflutet som fotbollstränare för både IFK Luleå och Piteå IF. Han har också haft tjänsten som klubbdirektör i Luleå Hockey under en period före millennieskiftet.

Han tränade IFK Luleå under bland annat 1992, när laget föll på målsnöret efter att ha stått med ena benet i allsvenskan i kvalet mot Västra Frölunda på Ruddalen. Nu återvänder han till klubben.

– Det känns inspirerande att kliva in nu. Jag vill fortsätta utveckla herrlaget så att vi i framtiden kan ha elitfotboll i Norrbotten på herrsidan också, vi har ju förmånen att ha det på damsidan. Jag vill ju jättegärna att IFK Luleå ska ha ett damlag i framtiden också, säger Jörgen Eriksson. 

Den nuvarande ordföranden i IFK Luleå är Lennart Ohlson.

– Jag kommer inte ställa upp för omval, och det har jag sagt i god tid till föreningen. Jag har fullgjort det jag skulle göra och sätt till att föreningen har en mycket bra grund att stå på för att gå vidare, säger Ohlson.

IFK-jubel efter att avancemanget till division 1 blev klart tidigare i höst.
IFK-jubel efter att avancemanget till division 1 blev klart tidigare i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!