NHL-stjärnan fruktade att karriären var över

Det har gått strax över ett år sedan han blev brutalt tacklad och medvetslös. Nu berättar Oskar Sundqvist om rädslan att karriären i värsta fall kunde vara över.

Tom Wilson och Oskar Sundqvist.

Tom Wilson och Oskar Sundqvist.

Foto: TT/Norrbottens Media

Ishockey2019-10-25 05:00

Den 30 september 2018, under försäsongens sista match, blev Bodensonen Oscar Sundqvist våldsamt tacklad i huvudet av Washingtonspelaren Tom Wilson och föll medvetslös i isen.

Blindside-tacklingen blev förstasidesstoff världen över och Wilson, som tidigare stängts av ett flertal gånger för liknande tacklingar, riskerade ett hårt straff.

– Jag blev medvetslös direkt när han träffade mig, säger Oskar Sundqvist i Norrbottens Medias podcast Ett stenkast från Delfinen som publiceras på lördag morgon.

Han berättar att det dröjde ett bra tag innan han var vid medvetande igen. Det var först när han satt i läkarrummet med St. Louis Blues läkare mitt emot sig.

– Då vaknar jag upp och kommer ihåg saker från det. Allting från tacklingen fram till dess har jag inget minne av.

I podcasten berättar Oskar Sundqvist om den tuffa tiden efter tacklingen. Hur han exempelvis var ständigt trött under de två första veckorna och egentligen bara ville sova. Och tankarna i huvudet var inte enbart positiva.

– Jag var ganska rädd över hur det skulle sluta. Och om jag ens skulle kunna spela hockey igen, säger 25-åringen om känslorna efter sin tredje hjärnskakning i karriären.

Men tre och en halv vecka efter överfallet var han spelklar igen.

– Dagen jag vaknade upp och kände mig fräsch en hel dag var en lättnad.

I podden berättar Oskar Sundqvist att han aldrig fick en ursäkt av Tom Wilson.

Bodensonen berättar även om efterspelet efter tacklingen. Wilson dömdes först till 20 matchers avstängning samt böter på drygt 11 miljoner kronor.

Men Tom Wilson-soppan var inte över där. Efter att Washingtonspelaren överklagat beslutet önskade spelarfacket NHLPA att avstängning hävdes.

– Det borde inte ha kommit några extra straff, eller någon form av avstängning av någon längd, sa NHL:s kommissionär Gary Bettman att ligans spelarfack har kommit fram till.

LA Times Helene Elliott var en av sportjournalisterna som kort därefter kontrade med följande ord.

– I stort sett kastar de (NHLPA) Sundqvist framför bussen.

Oskar Sundqvist, som också företräds av spelarfacket, är inte helt nöjd med att spelarfacket valde att kämpa för Tom Wilson skulle få ett kortare straff.

– Det blev dubbelmoral i stort sett. De jobbar för att få bort sådana tacklingar, men samtidigt hjälper de honom att få ett lägre straff, säger Sundqvist i Ett stenkast från Delfinen.

En dryg vecka senare förkortade en neutral skiljenämnd Tom Wilsons avstängning med sex matcher och gav honom tillbaka 3,5 av de 11 miljoner kronor han fick betala i böter.

– Det blir ett konstigt system när de ska hjälpa den som gjort fel, säger han.

Hör mer om Oskar Sundqvists tankar i podcasten Ett stenkast från Delfinen.  

I avsnittet som publiceras under lördagen och går att hitta på vår sajt – samt podcastplattformar som Acast, Spotify, Itunes och Podbean, där de tidigare avsnitten också finns – berättar Oskar Sundqvist även om hur han smugglades in i arenan av lagkamraterna efter att ha försovit sig i vintras och hatkärleken mellan honom och Luleå Hockeys fans. 

Det blir även en del godbitar från Pittsburgh-karriären. Om att vara bänkgranne med superstjärnan Sidney Crosby och gå på fest hemma hos legendaren Mario Lemieux. Han skickar även en skämtsam gliring till ryske puckgeniet Evgeni Malkin.

Samt mycket, mycket mer.

Oskar Sundqvist efter tacklingen.
Oskar Sundqvist efter tacklingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!