Luleå Basket stod inte pall för publiktrycket

Luleå Basket möttes av ett enormt tryck från läktarplats när man förlorade borta mot det turkiska storlaget Galatasaray. "Svårt att hantera för vissa", säger Robin Sandberg.

Josefin Vesterberg, till vänster, var en av få spelar ei Luleå Basket som stod pall för publiktrycket i Istanbul.

Josefin Vesterberg, till vänster, var en av få spelar ei Luleå Basket som stod pall för publiktrycket i Istanbul.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Basket2019-10-16 21:28

Luleå Basket sattes på tuffast möjliga prov direkt när laget återvände till Eurocupspel efter två års frånvaro. 

I Ahmet Comert Sports Hall i Istanbul möttes laget av ett enormt tryck från läktarplats. Då fick sig Luleå också en lektion av det topptippade turkiska laget Galatasaray.

Galatasaray rivstartade och gjorde åtta raka poäng innan Ivey Slaughter gjorde Luleå Baskets första poäng i matchen. Luleå fick jaga hela matchen och Galatasaray vann till slut med klara 74–55.

– De var så bra som vi trodde och de kommer nog vara favoriter till att ta hem hela Eurocup. Kul att få spela en sådan match med mycket folk och stor klack, det var speciellt för oss, säger Luleås coach Robin Sandberg och fortsätter:

– Läktaren var dubbelt så hög som den i Luleå Energi Arena och publiken stod upp och sjöng ramsor hela matchen. Bara det var en upplevelse för många och det var lite svårt att hantera för vissa. Inte för de mest erfarna men för några av spelarna var det nog speciellt.

Det påverkade spelet?

– Det tror jag absolut. Många gör ju det här för första gången, inklusive mig själv. Då går man på minor och gör misstag så det är bara att lära sig och gå vidare.

Vid vilka situationer märktes det av?

– När Galatasaray satte tryck på oss och vi inte kunde svara utan blev passiva samtidigt som de blev aggressiva. Vilket ledde till våra turnovers där de gör en massa snabba poäng. Jag tror att de hade runt 30 poäng från våra turnovers, vilket är en gigantisk siffra. 

– Adderar vi deras offensiva returer så är de uppe i hälften av den totala poängen. Vi kan "springa men inte gå", det svåra klarade vi av bra men vi hade problem med det enkla. När vi spelar fem mot fem mot dem så gör vi det ganska bra men de får göra enkla poäng på turnovers från returtagning.

Luleås Ivey Slaughter stod pall för publiktrycket och levererade en "double double" med sina 12 poäng och 12 returer. Det gjorde även Josefin Vesterberg och Matilda Ekh. 

– Slaughter var bra i returtagningen och avslut. Josefin Vesterberg är alltid bra och ser man till plus/minus-statistiken så hade hon -1 i en sådan här match på nästan 27 minuter och det förstår jag som inte riktigt hur det går till. När hon är på planen gör vi det bra.

– Matilda Ekh gör det bra igen och tar ett ganska stort ansvar med bollen. En ny situation för henne också men jag tycker att hon hanterade det bättre än förväntat.

Matchfakta

Galatasaray-Luleå Basket 74–55 (29-17, 11-9, 19-10, 15-19)

Poängen, BC Luleå: Ivey Slaughter 12, Chioma Nnamaka 10, Matilda Ekh 8, Felicia Ponturo 8, Allis Nyström 7, Milica Jovanovic 5, Josefin Vesterberg 4, Santa Baltkojiene 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!