Luleåtalangen Marcus Stenberg säkrade en plats i junior-OS åt Sverige på herrsidan i gymnastik med en stabil kvalificeringstävling i Azerbajdzjan i somras. Nu har tävlingarna i junior-OS dragit igång och Marcus Stenberg lyckades efter en stark insats i sista grenen kvalificera sig till att nå mångkampsfinalen i artistisk gymnastik. Stenberg låg inför den avslutande kvalificeringstävlingen på en 20:e plats och var tvungen att plocka in minst två placeringar för att nå finalen.

Marcus Stenberg visade sig vara som bäst när det gäller och klättrade efter en mycket stark insats i grenen räck, inte bara två placeringar, utan fyra. Nu förbereder sig Stenberg för en tuff final som startar redan nu under torsdagskvällen.

Med sig till Buenos Aires har Marcus Stenberg sin pappa Lars Stenberg, som tycker att sonen verkligen visat framfötterna under junior-OS.

Artikelbild

17-åriga Marcus Stenberg tävlar under torsdagskvällen i finalen i mångkamp för herrar i artistisk gymnastik.

– Målsättning var att han skulle prestera på sin maxnivå och se hur långt det räcker. Nu har han kvalat in till mångkampsfinalen och det var mycket starkt jobbat, berättar Lars Stenberg.

Inför junior-OS har Marcus Stenberg haft bekymmer med en armbåge, men trots detta har han lyckats prestera när det gäller. Bland annat så har han gjort nytt personbästa i Ringar och i Friståendet hamnade han just utanför topp 10.

– Armbågen är inte helt okej, men den är under kontroll och hindrar honom inte så mycket längre. Största bekymret här har istället varit ryggen som har bromsat honom i vissa övningar.

Vägen till mångkampsfinalen har varit tuff för Marcus Stenberg, som är ett år yngre än många av sina motståndare, men personligen är han nöjd med sina prestationer hittills.

– Marcus är nöjd med vad han lyckats prestera, även fast en miss i landningen i barr sved då han tappade 0,6 poäng och tre placeringar i mångkampen. Friståendet är hans starkaste gren och där nådde han en 12:e plats, vilket är en superprestation i den konkurrens som det är här. Många av konkurrenterna är ett år äldre så de ger dem en stor fördel, säger Lars Stenberg.

Den prestation i junior-OS som pappa Lars Stenberg håller högst är dock inte friståendet, utan snarare Marcus Stenbergs förmåga att hantera sina skadebekymmer.

– Den största prestationen var kanske att han lyckades göra en helt okej bygeltävling ändå, trots att han inte kunnat träna bygel fullt ut sedan i somras.

Finalen inleds klockan 22:00 svensk tid och pågår fram till fyratiden på fredagsmorgonen.