Johannes Høsflot Klæbo, den norske förhandsfavoriten, gjorde som Stina Nilsson några minuter tidigare. Tog tag i finalen och släppte den inte.

Fajten om silver och brons var desto hårdare. Italienaren Federico Pellegrino fick fram skidspetsen lite snabbare än Alexander Bolsjunov, ryssen som tävlar under olympisk flagg.

Oskar Svensson kom strax bakom, men var aldrig i närheten att utmana om bronset, Det var likväl en storstilad insats att slå sig in bland de sex i finalfältet.

Det inledande kvalet lovade gott för samtliga medlemmar i den svenska kvartetten, där alla trängde sig in bland de tio bästa. Peterson var snabbast som femma, 3,01 sekunder bakom kvalvinnaren, finländaren Ristomatti Hakola.

Efter sig hade han Svensson (sjua) och OS-debutanten Thorn (åtta) – och Halfvarsson på tionde plats, 4,73 bakom Hakola.

Halfvarsson bröt söndagens tre mil långa skiathlon redan efter en dryg mil. Känslan i kvalet var inte jättebra heller trots tiondeplatsen – och inte blev det mycket bättre efter sortin i kvartsfinalen. Efter en liten taktisk miss där slutade Halfvarsson trea, och han lyckades inte ta sig vidare till semifinal som ”lucky loser”.

– Det kändes lite bättre, tycker jag ändå. Men jag orkar inte riktigt att hålla en bra position i långbacken och så gör jag lite taktiskt dåliga drag i sista kurvan och gör inget bra upplopp, säger Halfvarsson till Kanal 5.

– Så som helhet gör jag inget bra lopp.

Halfvarsson konstaterar att han inte har träffat formen i ett mästerskap den här gången heller.

– Det är klart att det är frustrerande, men det är som det är nu och jag kan inte göra något åt det.

För Viktor Thorn väntade en smärtsam upplevelse i sin kvartsfinal. 21-åringen kom helt fel ut ur starten, snubblade och när han väl var på benen var avståndet till de övriga för långt för att ta in. Teodor Peterson kroknade sedan i sin semifinal och Svensson blev därmed ensam svensk i finalen. (Pyeongchang, TT:s utsände)