Sandberg: "Inget kvar att bevisa"

Jag förstår Fredrik Gladers beslut att lämna Luleå Hockey/MSSK. Både på det personliga och på det sportsliga planet för de båda hänger ihop med varandra.

Krönika om Fredrik Gladers beslut.

Krönika om Fredrik Gladers beslut.

Foto: Montage

Ishockey2019-09-17 11:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Glader är mitt i livet och har vunnit det som går att vinna med Luleå Hockey. Han har inget kvar att bevisa på det sportsliga planet. Visst, han hade kunnat vara kvar och leda laget till ytterligare framgångar, år efter år, men där kommer det personliga planet in.

Glader vill ha nya utmaningar. Glader vill ta nästa steg. Glader vill utvecklas som idrottsledare och människa.

Konstigare än så är det inte.

Den 42-årige tränaren har i och med det här beslutet visat både mod och ambition. Det enkla och lätta beslutet hade varit att stanna kvar i sin moderförening och köra på. Istället har han nu valt det svåra och besvärliga beslutet att lämna sin hemstad, med allt vad det innebär. Ett beslut som ska respekteras.

Att det sker efter en spelad omgång av SDHL är såklart olyckligt för föreningen Luleå Hockey/MSSK.

Men, gott folk. Innan ni kommer med okvädningsord som svikare och Judas bör ni ha några tankar i åtanke.

Fredrik Glader har varit en drivande person som varit med och tagit damhockeyn från skuggsidan upp till rampljuset som gjort Luleå Hockey/MSSK till den maktfaktor man är i dag. Visst har Luleå Hockey som förening betytt mycket för laget med ekonomiska muskler, bättre träningstider och bättre förutsättningar för tjejerna, inget snack om det.

Ständigt har Luleåtränaren stått upp för, och stått bakom, sina adepter. Han är den som ständigt visat missnöje med orättvisorna mot damhockeyspelare. Han har ständigt kämpat för att spelarna i laget ska ha det så proffsigt som möjligt med de bästa förutsättningarna som möjligt och han har ständigt velat att laget ska fortsätta utvecklas ute på isen.

Glader har under sina sex år, två i MSSK och fyra i Luleå Hockey/MSSK, applicerat en röd tråd som fått laget att prestera på toppnivå. Den röda tråden finns såklart kvar i väggarna och vinnarkulturen försvinner inte bara för att Glader försvinner.

Men. Det är av största vikt att Luleå Hockey träffar rätt med den nya rekryteringen. Det gäller att visa både spelare, publik och sponsorer att Luleå Hockey/MSSK kommer att fortsätta vara en maktfaktor i svensk hockey även utan Fredrik Glader som lokförare.  

Nu föll valet på ett relativt säkert kort för Stefan Enbom och övriga i Luleå Hockeys styrelse. Nygamle Mikael Forsberg är den som tar över, vilket ju är ett logiskt val. 

Forsberg var assisterande tränare till Fredrik Glader i Luleå under två säsonger 2015 till 2017. Han kan alltså klubben, han känner till de flesta av spelarna och han vet hur man vinner SM-guld med Luleå Hockey/MSSK redan. Dessutom lär det inte bli någon större förändring för spelarna i laget eftersom Forsberg har arbetat med Fredrik Glader i både klubblag och i det danska landslaget.

Om Forsberg är rätt man för att leda laget, så är svaret ja, på kort sikt. Långsiktigt vet man inte, där är det upp till Forsberg själv att visa att han kan spela första fiolen. Det vi vet, det är att Fredrik Glader inte blir lätt att ersätta. Men det vi kan slå fast är att Mikael Forsberg kliver in i det mest attraktiva jobbet man kan ha i svensk damhockey, tränare för Damkronorna inräknat.

Om Glader är den rätta mannen som sportchef för Modos allsvenska herrlag låter jag vara osagt. Men jag säger mer än gärna ­– lycka till.